sreda, 9. maj 2012

SMREKOVI VRŠIČKI




SIRUP IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV

pri prehladu in kašlju

Sirup iz smrekovih vršičkov še danes velja za enega najboljših pomagal pri zdravljenju prehlada in kašlja. Pomirja kašelj, razkužuje dihalne poti, deluje blagodejno na dihala, pospešuje prekrvitev sluznice dihalnih poti in jo krepi, obnavlja in varuje.
Vsebuje veliko vitamina C, zato krepi splošno odpornost, poživlja in preganja utrujenost. Zaradi svojih zdravilnih učinkovin pa je dober tudi pri krvavitvah dlesni in za čiščenje krvi.


Navadna smreka je namreč tisto drevo iz katerega dobite zelo cenjene smrekove vršičke. Cveti od meseca maja do junija. Nabiranja mladih smrekovih poganjkov se lotitimo spomladi. Poganjke posmukamo s konca smrekovih vej.

Priprava sirupa
Najboljše je, če sirup iz smrekovih vršičkov pripravite po starem babičinem receptu. Nabrane smrekove vršičke po plasteh (plast vršičkov, plast sladkorja itd.) nadevamo v steklen kozarec do vrha. Kozarec postavimo na sonce 40 dni, da se sladkor raztopi. Precedimo in damo v kozarce. Zaprte kozarce postavimo v hladen in temen prostor.
Druga opcija priprave sirupa pa je nekoliko bolj moderna. Za pripravo potrebujemo liter vode, 20 dag smrekovih vršičkov in pa kilogram rjavega sladkorja. Smrekove vršičke stresimo v posodo in jih prelijte z vodo ter nato na ogenj. Ko voda zavre, naj se kuhajo še približno 10 minut. Smrekov sok nato precedite in vanj vmešajte sladkor, ponovno zakuhajte in pustite še 20 minut na zmernem ognju. Še vroči sok nalijte v steklene kozarce, takoj zaprite in spravite v temen in hladen prostor.
Sirup navadno pijemo pred spanjem, saj umiri nočni kašelj. Pol žličke ga dajemo od  2- do 5-letnim otrokom, eno žličko od 6- do 9-letnim in dve žlički odraslim.


Za zunanjo uporabo pa smrekove vršičke lahko uporabljamo tudi za razvajanje v osvežilni kopeli. Nekaj smrekovih vršičkov enostavno dodamo h kopeli, ki jo popestrimo še z eteričnim smrekovim pripravkom. Takšna kopel odpira dihalne poti, pospešuje krvni obtok ter celjenje ran in čisti celoten organizem. Kopeli vam ne priporočamo, če imate občutljivo kožo, povišano telesno temperaturo, astmo, oslovski kašelj ali težave s srcem.





SMREKOVO MAZILO

za boleče sklepe


Potrebujemo:  smrekovo smolo (kepo, takšno kot sredne veliko jabolko)
                             oljčno ali sezamovo olje (pol litra)
                             kakavovo maslo (toliko kot smole ali malo več, kupimo ga lahko v lekarni)
                             čebelji vosek (za 2 ali 3 orehe, dobimo pri prijaznih čebelarjih) 

Postopek: v loncu segrejemo olje in vanj damo smolo. na zelo zmernem ognju segrevamo ter mešamo, dokler se tisti del smole, ki ima ta namen, raztopi. Ko se smola ne topi več, tekočino odlijemo od netopnega dela. Zatem v olju z raztopljeno smolo raztopimo še kakavovo maslo in čebelji vosek. Posodo odstavimo z ognja ter počakamo, da se vsebina ohladi do mlačnosti. Nato še vedno tekočo mešanico nalijemo v manjše kozarčke ter jih damo na hladno (lahko tudi v hladilnik), da se mazilo ohladi in nekoliko strdi. Zatem jih zapremo in shranimo v kleti ali kje drugje na hladnem.

Uporaba: z mazilom vsak večer oziroma po potrebi namažemo vse boleče sklepe, pa tudi druge dele telesa (naprimer podplate, vrat, tudi obraz)




LIKER IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV
 

Sestavine: 
250g smrekovih vršičkov
1l žganja
250g sladkorja
0,25l vode

Postopek:
Vršičke namakamo v alkoholu 14 dni na sončni okenski polici. Vodo in sladkor zavremo in ohladimo. Vse skupaj zmešamo in pustimo stati še 14 dni. Precedimo in prelijemo v steklenice.






Pripravile: Šajn Alenka, Šajn Anja in Vrhovc Sabina




Ni komentarjev:

Objavite komentar