sreda, 21. marec 2012

ČEMAŽ

Čemaž (tudi divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec; znanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi učinki. Uvrščamo jo v rod lukov.
Raste divje v vsaj deloma senčnih hrastovo gabrovih ali bukovih gozdovih ali v negozdnih združbah. Raste od marca do junija in cveti od aprila do maja v gosto poraslih preprogah.
Čemaž raste ta čas v velikih količinah, tako da tvori pravcate preproge. Vendar pazite! Čemaž ima dva zelo strupena podobnika: jesenski podlesek in šmarnico, a le čemaž ima značilen vonj po česnu, ki je silno močan in nabiralcem v pomoč.


ZDRAVILNE LASTNOSTI ČEMAŽA

Čemaž ima podobne lastnosti kot česen, vendar je bolj zdravilen. Čemaž spodbuja delovanje žlez, krvni obtok, čisti celotno prebavno pot in dihalne poti, učinkuje razkužujoče in je dobro sredstvo proti glistam v črevesju, čisti kožo in posledično odpravlja izpuščaje in lišaje, pospešuje celjenje ran in blagodejno vpliva na celo telo. Čemažev sok pa naj bi celil rane.
Čemaž je vse bolj cenjeno naravno zdravilo zoper napredujočo aterosklerozo oziroma poapnenje žil. Učinkovito uravnava in znižuje visok krvni tlak. Znižuje maščobe v krvi oziroma škodljivi holesterol. Zavira tudi nastanek krvnih strdkov. Omili bolečine v želodcu in izboljša prebavo, zato sila dobro dene pri driskah, vetrovih, slabi prebavi in izgubi teka. Sveže pripravljeni listi očistijo še ledvice in mehur ter pospešujejo izločanje seča. Ima veliko razstrupljevalno moč na celotni organizem in učinkovito pomaga ohraniti telesne in duševne sposobnosti do visoke starosti. Ima ugoden vpliv na imunski sistem in zvišuje odpornost proti infekcijam.
ZDRAVILNI SOK IZ ČEMAŽA

Spomladi si privoščimo kure v obliki soka iz svežih čemaževih listov, poleti pa iz čebulic. Dve pesti enih ali drugih v mešalniku zmešamo z enim decilitrom vode, odcedimo in shranimo v hladilniku. Uživamo po dve žlici soka trikrat na dan. Nobena rastlina ni tako učinkovita za čiščenje želodca, črevesja in krvi kot prav čemaž. Očisti celo telo, izžene škodljive, trdovratne snovi, napravi zdravo kri, prežene in uniči strupene snovi in zdravi kronično nečisto kožo.



ČEMAŽEVA TINKTURA
- iz čemaževih čebulic: 1/4kg čemaževih čebulic razreži in daj v 1L žganja ter pusti stati 14 dni na toplem. Dobro zaprto steklenico večkrat na dan pretresi. Po 2-3 tednih vsebino precedi.
- iz čemaževih listov: Vzamemo 5 gramov svežih sesekljanih listov na deciliter 70-odstotnega alkohola, namakamo tri tedne, precedimo.
Jemljemo 10-15 kapljic dnevno, z vodo, s sokom ali čajem, eno uro pred vsako jedjo. Pijemo 30 dni.

ČEMAŽEVO VINO
Čemaževo vino naj bi lajšalo mnoge starostne težave, še posebej pri dihanju. V vinu le skuhajmo čemaž, ga osladimo z medom in napitek je gotov.



RECEPTI IZ ČEMAŽA

Čemažev skutin namaz
1/2KG SKUTE
1 KISLA SMETANA
1 MANJŠA ČEBULA (na drobno narezana)
10 ŽLIC ČEMAŽEVIH LISTOV (na drobno narezanih)
SOL
POPER
GORČICA (po okusu)

Skuto in kislo smetano gladko zmešamo, dodamo drobno narezano čebulo, drobno narezane lističe čemaža in začimbe po okusu. Vse skupaj dobro zmešamo in skutin namaz je pripravljen.


Čemaževa juha
4 ŽLICE NAREZANIH LISTOV ČEMAŽA
1 MESNAT PARADIŽNIK
10 DAG GOB
1 ŽLICO MARGARINE
¼ L PREJ PRIPRAVLJENE JUHE JUHE
1 ŽLICO PETERŠILJA
NARIBAN SIR

Paradižnik za hip potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in drobno narežemo. Gobe očistimo in narežemo na tanke rezine. Na segreti margarini dušimo narezane liste čemaža, narezan paradižnik in gobe. Potem zalijemo z juho in pustimo, da počasi vre približno 10 minut. Čemaževi juhi dodamo peteršilj in nariban sir.

Čemaž pečen z jajcem
4 žlice drobno narezanih listov čemaža zmešamo 2 žvrkljanima jajcema, posolimo po okusu in pečemo v ponvi, dokler se ne speče na eni strani. Nato obrnemo na drugo stran in spečemo. Ko je jajce lepo zarumenelo na obeh straneh, postrežemo kot debelejšo palačinko. Po želji lahko dodamo parmezan in nekoliko popra.

Čemaževa omaka
2 ŽLICI OLJA
2 ŽLICI MOKE
3 ŽLICE DROBNO NAREZANIH LISTOV ČEMAŽA
JUHO
ŽLICO KISLE SMETANE
LIMONIN SOK
SOL

Moko in čemaževe liste rahlo prepražimo na olju, zalijemo z juho in pokuhamo. Nato precedimo, dodamo žlico kisle smetane ter okisamo z limoninim sokom. Omako ponudimo h kuhani govedini, divjačini ali puranjim zrezkom.

Krompirjeva solata s čemažem
(za 1 osebo potrebujemo)
2 SREDNJE VELIKA KROMPIRJA
SKODELICO DROBNO NAREZANIH ČEMAŽEVIH LISTOV
SREDNJE VELIKO ČEBULO
2 ŽLICI KISLE SMETANE
2 ŽLICI JABOLČNEGA KISA
SOL IN POPER PO OKUSU


Krompir skuhamo in olupimo. Počakamo, da se ohladi, nato ga narežemo na lističe, dodamo drobno narezane liste čemaža, narezano čebulo, začimbe po želji, kislo smetano in kis. Vse sestavine dobro premešamo in ponudimo.


Čemaževi njoki
50 - 60 LISTOV ČEMAŽA
1 KG BELEGA KROMPIRJA
2 JAJCI
CCA. 450 G MOKE
SOL

za omako:
GORGONZOLA
MASLO
SMETANA
PARMEZAN

Čemaževe liste operemo in na drobno narežemo. Stebla imajo precej bolj močen, oster okus, nekateri jih dajo vseeno zraven. Po želji torej.
Krompir skuhamo in zmečkamo ter posolimo. Ko se malo ohladi, dodamo jajca, moko in nasekljan čemaž. Vse skupaj dobro pretlačimo v testo. Iz testa naredimo njoke ali svaljke. Te potem damo v vrel krop in jih kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje.
Posebej v kozici stopimo maslo, dodamo smetano in v njej na majhni temperaturi stopimo sir.
Njoke damo v pekač oz. v posodo, primerno za pečico, jih prelijemo s smetanovo omako in po vrhu še malo naribamo sir ali parmezan, da dobimo lepo zapečeno skorjico. Vse skupaj damo v pečico, ogreto na 180 - 200 stopinj, za približno 15 minut.



                                                                                           Pa dober tek!



Pripravile za Vas:
Alenka Šajn, Vrhovc Sabina, Krapež Sara

petek, 16. marec 2012

PLANICA, PLANICA, SNEŽENA KRALJICA.......

SKAKALNICA V DOLINI POD PONCAMI, JE V ČETRTEK, 15.3.2012, GOSTILA SVETOVNE SMUČARSKE SKAKALCE. ČETRTEK JE BIL NAMENJEN OTROKOM, SAJ ORGANIZATORJI ŽELIJO LJUBEZEN DO ŠPORTA PRENESTI NA NAJMLAJŠE.



VREME NAM JE POSTREGLO S SONCEM IN OB LETALNICI JE URADNA TRENINGA IN KVALIFIKACIJE SPREMLJALO 10 000 OBISKOVALCEV. MED NJIMI SMO BILI TUDI MI.

NA KVALIFIKACIJAH JE NAJDLJE POLETEL NEKDANJI SVETOVNI REKORDER BJOERN EINAR ROMOERENU (221,5m).
NA PETKOVO TEKMO PA SO SE USPELI UVRSTITI, POLEG ROBERTA KRANJCA, KI JE IMEL NASTOP ŽE ZAGOTOVLJEN, ŠE JURIJ TEPEŠ, JAKA  HVALA, NEJC DEŽMAN, JURE ŠINKOVEC IN TOMAŽ NAGLIČ.


OB DOBREM VZDUŠJU IN GLASNEM NAVIJANJU JE DAN HITRO MINIL. ZADOVOLJNI Z REZULTATI NAŠIH SKAKALCEV, SMO SE POLNI ŠPORTNE ENERGIJE VRNILI NA VRHNIKO.

ZAPISALI: ALENKA IN ANJA

petek, 9. marec 2012

40 MUČENIKOV

SPOMIN 40 MUČENIKOV SE OBHAJA 10. MARCA. NA TA DAN SE SPOMINJAMO 40 RIMSKIH VOJAKOV, KI SE NISO HOTELI ODREČI KRŠČANSKI VERI IN UMRLI MUČENIŠKE SMRTI.


TRADICIONALNO MOŠKI NA DAN MUČENIKOV PREJMEJO ZA DARILO SUHE SLIVE, TRNJE IN KLOBASO, KI NAJ BI SLUŽILI KOT NEK SIMBOLIČNI OPOMIN, DA SE MUČENIŠTVO V NJIHOVEM ŽIVLJENJU ŠE VEDNO DOGAJA.


VSEKAKOR PA SI MOŠKI ZASLUŽIJO TUDI MALCE POZORNOSTI, ENAKO KOT JO ŽENSKE PREJMEMO 8.MARCA NA DAN ŽENA. ZATO PRIDE BREZ DVOMA V POŠTEV TUDI KAKO SLASTNO KOSILO IN DRUGA RAZVAJANJA.


DRAGI MOŠKI, ISKRENE ČESTITKE OB DNEVU MUČENIKOV. PRIVOŠČITE SI GA, SAJ BO ŽE NASLEDNJI DAN SPET.... VSE PO STAREM!



Pripravile: Alenka in Anja

sreda, 7. marec 2012

8. MAREC - DAN ŽENA

DAN ŽENA JE MEDNARODNI DAN ŽENSK, KI GA V PRIBLIŽNO 100 DRŽAVAH PRAZNUJEJO VSAKO LETO 8.MARCA. JE DAN PRAZNOVANJA EKONOMSKE, POLITIČNE IN SOCIALNE ENAKOPRAVNOSTI IN DOSEŽKOV ŽENSK.

LEPO JE, DA SE ZATO NA TA DAN SPOMNIMO NA BOJ ŽENSK V ZAČETKU 20. STOLETJA ZA PRAVICO DO DELA, ENAKO PLAČILO ZA DELO, ENAKE MOŽNOSTI ZA DELO IN IZOBRAZBO, SVOBODNO VZGOJO OTROK IN MOŽNOST VARSTVA OTROK. TA BOJ JE DANAŠNJI GENERACIJI ŽENSK OMOGOČIL MOŽNOST ENAKEGA KOSANJA Z MOŠKI SVETOM.

REZALI, ŠIVALI IN USTVARJALI SMO TUDI MI.....DARILCA ZA VSE MAME, ŽENSKE: BROŠKE - PISANE CVETLICE VSEH BARV

ČE JIH ŽELITE TUDI VI KOMU PODARITI, SE OGLASITE PRI NAS!



Alenka in Anja