sreda, 24. oktober 2012

VDC Vrhnika - Potepanje po Ljubljani



VDC VRHNIKA - POTEPANJE PO LJUBLJANI

Bil je dan kot nalašč za naš potep. Jutranji sončni žarki so nam vlili še več energije in polni pustolovskega duha smo se odpravili na pot. Zbralo se nas je kar lepo število, za cel avtobus. Uporabniki Varstveno delovnega centra Vrhnika in njihovi spremljevalci smo se tako odpravili v prebujajočo se Ljubljano.
Ob prihodu v Ljubljano smo ubrali pot čez Kongresni trg do Prešernovega spomenika in naprej v stari del mesta. Kot se za jutro spodobi, smo si najprej privoščili kavico. Pa ne kjerkoli. Obiskali smo na novo odprto gostilnico naših kolegov iz CUDV Dolfke Boštjančič, Druga violina, kjer so nas toplo sprejeli. 



 Ko smo se dodobra prebudili, smo se sprehodili mimo magistrata na ljubljansko tržnico, kjer so se naši čuti naužili prijetnih vonjav in raznovrstnih barv. In prispeli smo do vzpenjače na Ljubljanski grad. Za večino od nas je bila to nova izkušnja. Med vzpenjanjem smo najprej opazovali strehe hiš, kmalu pa se nam je odprl pogled nad širno Ljubljano. Povzpeli smo se tudi na obzidje gradu in v daljavi opazovali avte, ki so bili čisto majceni, vlake na železniški postaji in stolpnice. 


Da se je bližal čas kosila, so nas opozarjali godrnjavčki v naših trebuščkih. Pred odhodom iz centra mesta pa nas je pozdravil tudi Martin Krpan na pročelju Lutkovnega gledališča. Odpeljali smo se na kosilo.
To pa še ni vse. Za konec smo si v Koloseju ogledali še film Madagaskar 3, kjer smo se pošteno nasmejali cirkuškim vragolijam pogumnega leva Aleša, čudaške zebre Martin, boječe žirafe Milke in odločnega povodnega konja Slavka. 

Ta dan je bil za nas lep, drugačen od našega vsakdana. To so potrdili zadovoljni nasmehi na naših obrazih.
Ob tej priložnosti se zahvaljujem Društvu Sožitje Vrhnika, ki nam je potepanje po Ljubljani omogočilo. Zahvala pa gre seveda tudi vsem sodelavcem, ki so prispevali, da je bil ta dan za vse nas nekaj posebnega. Preprosto lep!




Šajn Alenka
Vodja VDC Vrhnika






Letovanje na Debelem Rtiču



LETOVANJE NA DEBELEM RTIČU

V tednu od 17. 9. Do 21. 9. 2012 se je skupina 14 uporabnikov (Boršič Vjekoslav, Čanžek Andraž, Grdadolnik Zdenka, Grom Brigita, Halilovič Selvira, Hladnik Jana, Jereb Domen, Jereb Nena, Klasič Stevo, Korošec Miran, Prhat Biserka, Šebenik Tina, Šušteršič Marta, Trček Franci) skupaj s tremi spremljevalkami (Šajn Alenka, Turšič Janja in Šajn Anja) udeležila letovanja v mladinskem zdravilišču in letovišču  rks na debelem rtiču. Pripravljeni na dolgo pričakovani oddih smo se prepustili poletnemu razvajanju. Pri izbiri dnevnih aktivnosti smo izhajali iz želja uporabnikov. Tako je bil vsak dan nekoliko drugače obarvan.

Zadnje poletne dni smo preživeli na plaži, kjer smo se prepustili sončnim žarkom in uživali ob morju. Vsak dan smo obiskali tudi pokriti bazen z ogrevano morsko vodo, uživali v vodnih masažah in se razvajali v jackuzziju. Poskrbeli smo za rekreacijo na svežem zraku. Igrali smo košarko, badminton, nogomet, hodili na sprehode in raziskovali okolico.
Tudi ustvarjali smo in staršem poslali unikatne razglednice, ki so nastale izpod naših prstov.

Sredi tedna smo se odpravili na izlet z ladjico in tako spoznali košček slovenske obale tudi z morske strani. Naš cilj je bil koper. Tam smo si privoščili kavico v baru s pogledom na morje. Sprehodili smo se po ulicah kopra in si ogledali Markov trg. Ustavili smo se tudi ob stojnicah z raznoraznimi izdelki. Čas je hitro minil in morali smo se vrnili v pristanišče, kjer smo se ponovno vkrcali na ladjico in odpluli nazaj proti debelemu rtiču.

Zaključni večer je minil v plesnem vzdušju. Udeležili smo se plesa v maskah, ki smo ji poprej sami izdelali. Tam so bili tudi otroci osnovnih šol, ki so takrat prav tako letovali na debelem rtiču.
Vzdušje na letovanju je bilo odlično. Veliko je bilo smeha in dobre volje. Domov smo se vrnili s spomini na dobro preživet dopust in polni novih vtisov. 


Pripravila: Anja Šajn