Čemaž (tudi divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec; znanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi učinki. Uvrščamo jo v rod lukov.
Raste divje v vsaj deloma senčnih hrastovo gabrovih ali bukovih gozdovih ali v negozdnih združbah. Raste od marca do junija in cveti od aprila do maja v gosto poraslih preprogah.
Raste divje v vsaj deloma senčnih hrastovo gabrovih ali bukovih gozdovih ali v negozdnih združbah. Raste od marca do junija in cveti od aprila do maja v gosto poraslih preprogah.
Čemaž raste ta čas v velikih količinah, tako da tvori pravcate preproge. Vendar pazite! Čemaž ima dva zelo strupena podobnika: jesenski podlesek in šmarnico, a le čemaž ima značilen vonj po česnu, ki je silno močan in nabiralcem v pomoč.
ZDRAVILNE LASTNOSTI ČEMAŽA
Čemaž ima podobne lastnosti kot česen, vendar je bolj zdravilen. Čemaž spodbuja delovanje žlez, krvni obtok, čisti celotno prebavno pot in dihalne poti, učinkuje razkužujoče in je dobro sredstvo proti glistam v črevesju, čisti kožo in posledično odpravlja izpuščaje in lišaje, pospešuje celjenje ran in blagodejno vpliva na celo telo. Čemažev sok pa naj bi celil rane.
Čemaž je vse bolj cenjeno naravno zdravilo zoper napredujočo aterosklerozo oziroma poapnenje žil. Učinkovito uravnava in znižuje visok krvni tlak. Znižuje maščobe v krvi oziroma škodljivi holesterol. Zavira tudi nastanek krvnih strdkov. Omili bolečine v želodcu in izboljša prebavo, zato sila dobro dene pri driskah, vetrovih, slabi prebavi in izgubi teka. Sveže pripravljeni listi očistijo še ledvice in mehur ter pospešujejo izločanje seča. Ima veliko razstrupljevalno moč na celotni organizem in učinkovito pomaga ohraniti telesne in duševne sposobnosti do visoke starosti. Ima ugoden vpliv na imunski sistem in zvišuje odpornost proti infekcijam.
ZDRAVILNI SOK IZ ČEMAŽA
ČEMAŽEVA TINKTURA
- iz čemaževih čebulic: 1/4kg čemaževih čebulic razreži in daj v 1L žganja ter pusti stati 14 dni na toplem. Dobro zaprto steklenico večkrat na dan pretresi. Po 2-3 tednih vsebino precedi.
- iz čemaževih listov: Vzamemo 5 gramov svežih sesekljanih listov na deciliter 70-odstotnega alkohola, namakamo tri tedne, precedimo.
Jemljemo 10-15 kapljic dnevno, z vodo, s sokom ali čajem, eno uro pred vsako jedjo. Pijemo 30 dni.
ČEMAŽEVO VINO
Čemaževo vino naj bi lajšalo mnoge starostne težave, še posebej pri dihanju. V vinu le skuhajmo čemaž, ga osladimo z medom in napitek je gotov. RECEPTI IZ ČEMAŽA
1/2KG SKUTE
1 KISLA SMETANA
1 MANJŠA ČEBULA (na drobno narezana)
10 ŽLIC ČEMAŽEVIH LISTOV (na drobno narezanih)
SOL
POPER
GORČICA (po okusu)
Skuto in kislo smetano gladko zmešamo, dodamo drobno narezano čebulo, drobno narezane lističe čemaža in začimbe po okusu. Vse skupaj dobro zmešamo in skutin namaz je pripravljen.
Čemaževa juha
4 ŽLICE NAREZANIH LISTOV ČEMAŽA
1 MESNAT PARADIŽNIK
10 DAG GOB
1 ŽLICO MARGARINE
¼ L PREJ PRIPRAVLJENE JUHE JUHE
1 ŽLICO PETERŠILJA
NARIBAN SIR
Paradižnik za hip potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in drobno narežemo. Gobe očistimo in narežemo na tanke rezine. Na segreti margarini dušimo narezane liste čemaža, narezan paradižnik in gobe. Potem zalijemo z juho in pustimo, da počasi vre približno 10 minut. Čemaževi juhi dodamo peteršilj in nariban sir.
Čemaž pečen z jajcem
4 žlice drobno narezanih listov čemaža zmešamo 2 žvrkljanima jajcema, posolimo po okusu in pečemo v ponvi, dokler se ne speče na eni strani. Nato obrnemo na drugo stran in spečemo. Ko je jajce lepo zarumenelo na obeh straneh, postrežemo kot debelejšo palačinko. Po želji lahko dodamo parmezan in nekoliko popra.
2 ŽLICI OLJA
2 ŽLICI MOKE
3 ŽLICE DROBNO NAREZANIH LISTOV ČEMAŽA
JUHO
ŽLICO KISLE SMETANE
LIMONIN SOK
SOL
Moko in čemaževe liste rahlo prepražimo na olju, zalijemo z juho in pokuhamo. Nato precedimo, dodamo žlico kisle smetane ter okisamo z limoninim sokom. Omako ponudimo h kuhani govedini, divjačini ali puranjim zrezkom.
(za 1 osebo potrebujemo)
2 SREDNJE VELIKA KROMPIRJA
SKODELICO DROBNO NAREZANIH ČEMAŽEVIH LISTOV
SREDNJE VELIKO ČEBULO
2 ŽLICI KISLE SMETANE
2 ŽLICI JABOLČNEGA KISA
SOL IN POPER PO OKUSU
Krompir skuhamo in olupimo. Počakamo, da se ohladi, nato ga narežemo na lističe, dodamo drobno narezane liste čemaža, narezano čebulo, začimbe po želji, kislo smetano in kis. Vse sestavine dobro premešamo in ponudimo.
Čemaževi njoki
50 - 60 LISTOV ČEMAŽA
1 KG BELEGA KROMPIRJA
2 JAJCI
CCA. 450 G MOKE
SOL
za omako:
GORGONZOLA
MASLO
SMETANA
PARMEZAN
Krompir skuhamo in zmečkamo ter posolimo. Ko se malo ohladi, dodamo jajca, moko in nasekljan čemaž. Vse skupaj dobro pretlačimo v testo. Iz testa naredimo njoke ali svaljke. Te potem damo v vrel krop in jih kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje.
Posebej v kozici stopimo maslo, dodamo smetano in v njej na majhni temperaturi stopimo sir.
Njoke damo v pekač oz. v posodo, primerno za pečico, jih prelijemo s smetanovo omako in po vrhu še malo naribamo sir ali parmezan, da dobimo lepo zapečeno skorjico. Vse skupaj damo v pečico, ogreto na 180 - 200 stopinj, za približno 15 minut.
Pa dober tek!
Pripravile za Vas:
Alenka Šajn, Vrhovc Sabina, Krapež Sara
Ni komentarjev:
Objavite komentar