BEZEG ŽE ODPIRA SVOJE CVETKE.....
Bezeg
ima številne zdravilne lastnosti, zaradi česar so ga v pretekosti
imenovali tudi zdravilna skrinjica za kmečke ljudi. Med drugim bezeg
pomaga pri sladkorni bolezni, senenem nahodu, vzpodbuja delovanje
znojnic, niža vročino in prehlad, čisti kri,…
Cvetovi
bezga imajo tipično aromo, sam okus cvetov pa je grenak – vendar
pazite, da ne uživate svežih in surovih jagod, saj le – te niso
užitne! Surove
jagode povzročijo drisko, slabost, bruhanje in v najhujših primerih
tudi mrzlico.
Cvetovi
bezga so odlični za čiščenje organizma, prav tako pa pomagajo
tudi pri kašlju, gripi, zbijanju vročine, pljučnici, prehladu in
astmi. Utrjujejo namreč sluznico v žrelu in nosu in tako krepijo
tudi odpornost proti okužbam.
V listih bezga se nahaja
zdravilna snov, katera vpliva na količino sladkorja v krvi in ravno
zaradi tega je bezgov čaj odlično sredstvo pri zdravljenju
sladkorne bolezni. Poleg tega pa lahko liste uporabljate tudi kot
antiseptične obkladke za rane in kot sredstvo za odganjanje
insektov. Lubje debel, vej in korenin bezga deluje odvajalno, pomaga
pri motnjah v delovanju ledvic, mehurja, mišičnem in sklepnem
revmatizmu ter vodenici.
Pri
uživanju bezgovih plodov ali pripravkov, morate biti pozorni na
naslednje:
- Bezga ne smejo uživati matere, ki dojijo ali nosečnice, saj vsebuje stupene alkaloide, ki lahko škodujejo plodu.
- Bezeg uživajte v zmernih količinah, saj lahko prevelike količine povzročijo nekatere zdravstvene težave.
- Ne uživajte surovih jagod!
Zdravilne rastline nabiramo na travnikih in gozdnih jasah, ki niso onesnažene, najbolje na neposeljenih področjih in stran od cest!
Za vas smo zbrale nekaj receptov, kjer lahko uporabite bezeg:
BEZGOV SIRUP
POTREBUJEMO:
ŠABESA
POTREBUJEMO:
- 4,5 litre vode
- 30 ml vinskega ali jabolčnega kisa
- 700 g sladkorja
- tanko olupljena lupina limone in sok
- 12
cvetov bezga
Zavrite vodo in jo prelijte v sterilizirano posodo. Nato dodajte sladkor in mešate vse dokler se ne raztopi. Ko se mešanica vode in sladkorja ohladi, dodajte kis, lupino limone, sok ter bezgove cvetove. Vse skupaj pokrijte s krpo in pustite stati 24 ur. Nato skozi krpo precedite tekočino v steklenice z debelim steklom. Šabesa je na red za pitje čez približno dva tedna. Servirajte jo ohlajeno.
BEZGOVE PALAČINKE
POTREBUJEMO:
- 4 jajca,
- 2,5 dl vode,
- 2,5 dl radenske,
- 5 dl mleka,
- 4 žlice olja,
- 1 žlicka soli,
- približno 500 g bele moke,
- nekaj bezgovih
cvetov.
Vse sestavine (razen moke in bezga) damo v posodo in dobro zmešamo. Počasi dodajamo moko. Mešamo toliko casa, da masa postane gladka in primerno gosta. Zatem naj počiva pol ure. Bezgove cvetove, ki naj ne bodo prevec razcveteni (del cvetkov je lahko še neodprt), s škarjami porežemo na največ 1 cm dolge majhne cvetke.
Maso vlijemo na razgreto in namašceno ponev. Na maso potresemo bezgove cvetke. Pecemo na obeh straneh. Palačinka naj bo nekoliko debelejša kot obicajno, da se cvetki lahko potopijo vanjo.
CVRTJE BEZGA
POTREBUJEMO:
- Pol čajne žličke soli
- 22 dag moke
- 3 rumenjake
- Sneg iz 3 beljakov
- Od 6 – 12 bezgovih cvetov
- Maščoba za
cvrenje
Mleko, moko in rumenjake umešajte skupaj in mešanici dodajte sladkor ter sol. Nato naredite čvrst sneg iz beljakov. Cvetove bezga splaknite z vodo, odcedite ter jih posamično pomakajte v testo in nato ocvrite na vroči masti. Ko so ocvrtki rahlo rumene barve jih potresite s sladkorjem ali pa pomakajte v pivovo testo. V kolikor želite bolj krhke cvetove, dodajte več jajc in manj moke.
MARMELADA IZ BEZGOVIH JAGOD
POTREBUJEMO (za 3kg):
1.5 kg bezgovih jagod
2 kg želirnega sladkorja
2 žlici limoninega soka
vodo
NAVODILO ZA PRIPRAVO:
Bezgove jagode osmukate s kobulov, odstranite nezrele jagode, vse dobro opererite in obrišete. Nato date jagode v lonec, jih grobo zmečkate, dolijete četrt litra vode in date na štedilnik, da se razkuha v kašo. V kašo vmešate želirni sladkor in marmelado na hitro prevrete. Pri tem morate stalno mešati, da se ne prime. Po eni minuti jo odstavite iz štedilnika. Šele zdaj vmešate limonin sok in še vročo marmelado vlijete v kozarce, ki jih prej poplaknete z mrzlo vodo in jih takoj dobro zaprete.
Ni komentarjev:
Objavite komentar